020 WEBDESIGN

Kwaliteitscriteria

Een website is niet alleen handig voor informatievoorziening aan klanten of opdrachtgevers, u kunt er ook mee laten zien dat u een professionele partij bent. Mits het uiteraard een professionele site is.

Er zijn zes kwaliteitscriteria waar een site aan zou moeten voldoen, afgezien van dat hij een fraai ontwerp zou moeten hebben. Dit zijn ze:

 1. Een goede search engine optimization (SEO), zodat Google de website als goed beoordeelt en — iets — hoger presenteert in zijn zoekresultaten (de ranking).

  Daar moet wel meteen bij gezegd worden dat het belang ervan zwaar wordt overdreven. De reden is dat bij het googelen naar bedrijven de zoekresultaten vaak worden voorafgegaan door betaalde advertenties. Daarin speelt de SEO-score geen enkele rol.

  Er zijn weliswaar ad blockers, die ook die advertenties kunnen blokkeren, maar die worden in Nederland gebruikt door maar 1/3e van de mensen. En daarvan gebruikt waarschijnlijk 3/4e het programma AdBlock (Plus), dat standaard zo staat ingesteld dat het die Google-advertenties doorlaat.

  Verder wordt de ranking ook bepaald door het aantal links op andere websites naar de eigen site. Een uitgebreide SEO-test heeft dus weinig zin. Google's algemene test beoordeelt de SEO op de belangrijkste punten, wat voldoende is.

Web Fundamentals by Google

Het goede nieuws is dat u bij aanschaf van een website van 020 Webdesign (020W) het eigen document Hoe koop en manage ik Google-advertenties? er gratis bij krijgt. En het kopen en managen is vrij eenvoudig en hoeft niet duur te zijn.

 1. Prettig in gebruik:
  1. Snelladend. Hoe snel een site is kan gemeten worden op de al genoemde testsite van Google. Merk wel op dat de Mobiel-testmodus een trage 4G-verbinding simuleert. De Desktop-modus gaat uit van een normale breedbandverbinding.
  2. Het navigatiemenu dient overzichtelijk te zijn, en in beeld te blijven of met één klik weer in beeld te komen.
  3. De layout dient zich aan te passen aan de schermgrootte (dit is wel een belangrijk punt voor de ranking).
  4. Een voldoende grote letter- en regelafstand.
  5. De tekst moet te vergroten zijn met behoud van layout.
  6. De regellengte mag maximaal 75 tekens inclusief spaties zijn.
  7. Vooral op mobiele telefoons dienen de regels zich horizontaal uit te vullen, zoals in een krantenkolom.
 2. Goed Nederlands.
 3. Een behoorlijke bescherming tegen spambots. Dat geldt voor zowel directe mailmogelijkheden als indirecte middels een mailformulier.
Man achter destop
 1. Toegankelijk voor mensen met beperkingen zoals problemen met de ogen of de fijne handmotoriek. De Nederlandse toegankelijkheidstest, een initiatief van o.a. MKB Nederland en VNO-NCW, vindt u hier. "Schone HTML-code", onderdeel van "Codekwaliteit", is uniek voor die test. Alleen als de code schoon is kunnen andere webdesigners er later ook mee werken.
 2. Last but not least: een broncode zonder fouten. Daarmee wordt de site ook op de lange termijn goed weergegeven en blijven de functies het goed doen. Hier vindt u de meest gebruikte test (klik na het voltooien op Message Filtering om gelijksoortige fouten als één te laten tellen).

Veel webdesigners willen doen geloven dat de door hen gemaakte websites aan alle criteria voldoen. De realiteit is echter dat hun eigen website meestal al zakt op meerdere punten. En als hun sites wel slagen zijn ze meestal peperduur.

Als u naderhand het gevoel van "Dat heb ik goed aangepakt" wilt hebben, dan moet u zaken doen met 020W. Wat ik, Frank Conijn, behalve het bovenstaande bied zijn:

 • Websites variërend van een budgetsite vanaf € 750 tot een volledig op maat en helemaal in uw huisstijl gemaakte site (prijsopgave na inventarisering van uw wensen). Zie verder Prijzen en Werkwijze.
 • Zeer voordelige updatetarieven, of twee manieren waarmee u zelf uw website kunt bijwerken. Zie Updaten.
 • Indien gewenst, bezoek aan huis of op het werk.

Kijk rustig nog even rond op deze website, of vul meteen het contactformulier hieronder in.

Contact

Ik wil de nieuwsbrief ontvangen: