Parallax - achtergrond

Effecten en beperkingen

Het parallax-effect — het ene element scrollt sneller/langzamer dan het andere — moet zich met de huidige technische mogelijkheden beperken tot ofwel de koptekst ofwel de achtergrondafbeelding. Samen gaat nog niet, althans niet op een manier dat in alle browsers* op alle besturingssystemen een goed resultaat verkregen wordt (cross-browser genoemd). Waarbij ook nog rekening gehouden moet worden met oudere computers.

Het effect op deze pagina is dat van de achtergrondafbeelding. Die scrollt mee, maar iets langzamer dan de rest. Er zit een beperking aan alle parallax-opties, namelijk dat de koptekstregel kort moet zijn. En zeer kort als men ook het parallax-effect op de mobiele telefoon wil hebben. De koptekst moet één regel blijven, kan niet opvouwen naar twee.

Verder zijn niet alle layouts cross-browser mogelijk met een parallax-effect. De webpagina hoeft echter niet heel lang te zijn. Hij kan zo gecodeerd worden dat er ook bij een korte inhoud gescrollt kan worden.

*: Een browser is een programma waarmee men naar websites kan surfen, inclusief Google's zoekwebsite. Voorbeelden zijn Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Safari en Android Internet.